Cookies vergemakkelijken onze dienstverlening. Door het gebruik van onze diensten verklaart u dat wij cookies mogen gebruiken.  
Open brief - Joachim Link
Interstuhl    06.03.2018     677

Onderwerp: Interstuhl over de overname van Rolf Benz door Chinese investeerders, Interstuhl bekritiseert het verkoopproces en de algemene afhandeling van dergelijke operaties.

 

WAAROM SLUIT DE LOKALE FABRIKANT INTERSTUHL NIET DE DEAL MET ROLF BENZ, ONDANKS VERGELIJKBAAR, OF ZELFS BETER AANBOD? NOG GEEN DEFINITIEVE SLUITING - RUSTKANS VOOR INTERSTUHL?

 

Geachte dames en heren van de pers en het publiek,

Sinds oktober 2017 zijn wij betrokken bij het verkoopproces voor Rolf Benz. Tegen hoge kosten hebben we de nodige due diligence en financiering voorbereid en uitgevoerd bij lokale banken en zijn we klaar om te concluderen.

De synergiën tussen ons bedrijf Interstuhl en het bedrijf Rolf Benz zouden extreem hoog zijn, dankzij de complementaire producten, distributiekanalen en markten en de grote synergiën in het operationele gebied, niet in de laatste plaats vanwege de geografische nabijheid.

De verkoper is de Hülsta-groep met een dochteronderneming van Hüls AG & Co. KG, namelijk de LoCom GmbH & Co. KG uit Stadtlohn (Noord-Rijnland-Westfalen) met de meerderheid-stemgerechtigde eigenaar Ludwig Hüls. De voormalige Hülsta Managing Director, Dr. Matthias Becker.

Ons aanbod met een EBITDA-veelvoud van ongeveer 12 is ook extreem hoog voor de sector. Hoewel dit aanbod naar ons weten beter was dan dat van de Chinese meubelgigant Kuka Investment and Management (een dochteronderneming van Jason Furniture), hebben we het contract niet ontvangen.

  • Gevaar voor groot banenverlies op de productielocatie Nagold. Omdat Kuka een grote productie in China zelf heeft en vooral geïnteresseerd is in de verkooporganisatie en het merk.
  • Kuka plaatst zijn in China geproduceerde meubels in Duitsland en Europa en neemt zo het marktaandeel over van lokale fabrikanten. Vaak wordt deze meubel export gesubsidieerd door de Chinese staat. Dit doet de al gehavende meubelindustrie enorm pijn.
  • Een familiebedrijf valt dus onder handen van de overheid - met onoverzienbare gevolgen voor werknemers, management en bedrijfscultuur.

Daarom besloot ik om rechtstreeks contact op te nemen met de politiek en de pers, om zo misschien tijdig in te kunnen grijpen in het openbaar. Want er is nog steeds geen sluiting en dus is het biedproces nog niet voltooid. Er is dus een resterende kans om hier iets ten goede te veranderen.

 

 

WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK VOOR MIJ?

 

De regionale, provinciale en nationale economische belangen van Duitsland lopen op middellange termijn in het gedrang door dergelijke overnames. We moeten niet blijven toekijken als Chinese bedrijven met staatssteun en statelijke ondersteuning belangrijke bedrijven uit verschillende industrieën in Duitsland en Europa kopen. In de auto-industrie - het nieuwste voorbeeld is de Chinese Invest bij Mercedes Benz - is dit hetzelfde als in de meubelindustrie.

Ik mis het verantwoordelijkheidsgevoel van de besluitvormers in dit geval, dit omvat de familie Hüls, evenals banken en andere beïnvloeders. Ik ben ervan overtuigd dat Hülsta zich op middellange termijn enorm zal bezeren en zal bijdragen aan de opbouw van een eigen concurrentie in Duitsland en Europa.

Als een gezond familiebedrijf heeft Interstuhl nu nog geringe hoop - want er is nog geen contract gesloten - dat politieke verandering een kentering kan bewerkstelligen in dit schadelijke biedproces. In elk geval is Interstuhl nog steeds bereid om de deal te sluiten en zo de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de regio, de industrie, het bedrijf Rolf Benz.

 

Ik bedank alvast alle toegewijde supporters, groeten uit Messstetten-Tieringen,
Joachim Link (Managing Partner van Interstuhl Büromöbel GmbH & Co. KG)

Voor meer informatie over het onderwerp, ben ik altijd tot uw beschikking.

 


24OverzichtPDF Download


Heeft u nog vragen? Neem dan alstublieft contact met ons op.